In minutele ce urmeaza am sa incerc sa va ajut sa intelegeti cum se face un radio cu SAM Boardcaster si cu Shoutcast.

Ce ne trebuie :

1. Shoutcast Server
advertisements

2. SAM Broadcaster

Odata ce ai descarcat cele necesare ar fi cazul sa ne apucam de treaba . Mai mult de 10 minute nu o sa dureze .

1. Instalarea Shoutcast-ului nu e grea si v-am prezentat-o in primul tutorial de pe aceasta pagina, de aceea nu ma voi repeta aici. Pentru cei care nu stiti despre ce vorbesc dati CLICK AICI.

ATENTIE ! Shoutcastul trebuie lasat deschis in tot timpul emisiei , astfel o sa ai o mare surpriza .

2. Acum ca am instalat Shoutcast-ul sa trecem la instalare SAM . Instalea decurge normal pana la punctul in care trebuie sa alegi baza de date pe care doresti sa o folosesti . Aici vei selecta Firebird pentru ca este cea mai indicata . Dai NEXT iar in urmatoarea fereastra lasa Use Default Settings si dai NEXT din nou . Va incepe downloadarea Firebird-ului,o sa dureze putin, in functie de viteza ta la net ( maxim un minut pentru clientii FiberLink ) .

Mare atentie cu SAM-ul pentru ca e un trial, adica va merge doar 30 de zile.

Acum ca ai instalat softul , deschide-l si dute in DESKTOP B . Aici dute la ENCODERS , click pe + , alege AACPLUS V2 din lista si dai OK.

Acum o sa apara o noua fereastra in care ai sa vezi sus , in bara , Converter , Server Details si Stream Archive . La Stream Archive nu ai nimic de facut asa ca te ocupi doar de celelalte doua optiuni .

La CONVERTER mergi prima oara la sectiunea OUTPUT FORMAT SETTINGS . La CODEC alegem AACPLUS V2 , la QUALITYlasam HIGH , la SAMPLERATE e bine sa alegi 44.1 kHz , la BITRATE alege 56 kbs , la CHANNEL MODE alege STEREO iar la FORMAT alege AACPLUS : 48 kb/s , 44.1 kHz Stereo.

SERVER DETAILS nu ai treaba cu prima linie , mai exact SERVER TYPE , acolo lasi bifat SHOUTCAST . la SERVER DETAILS lasi LOCALHOST sau pui 127.0.0.1 la SERVER IP si 8000 la SERVER PORT iar la campul PASSWORD pui parola pe care ai pus-o si in SHOUTCAST . La STATION NAME pui orice iti trece prin minte pentru ca asa o sa se cheme postul tau de radio , la GENRE alegi din lista ce gen de muzica o sa difuzezi la radio sau pur is simplu scrii tu ce vrei , la WEBSITE e acelasi lucru iar la ultimele doua optiuni trebuie sa te gandesti putin daca vrei sa apara in playlistul celor care-ti asculta radioul numele melodiei sau numai numele postului tau de radio . In cazul in care vrei sa apara si numele melodiei lasa cele doua casute bifate iar daca vrei sa apara doar numele statiei debifeaza-le si da OK . E mult mai ok daca ascultatorii nu pot vedea ce melodie se difuzeaza .

Cam astia au fost pasii principali . Acum ar trebui ca in DESKTOP B , la ENCODERS sa apara AACPLUS : 56 kb/s , 44.1 kHz Stereo. Tot ce trebuie sa faci ca sa pornesti emisia e sa dai click pe encoder si sa-i dai play.

Tot ce a ramas de facut e sa mergi in DESKTOP A , sa adaugi in playlist melodiile dorite si sa aduni cat mai multi ascultatori .

Linkul care trebuie dat prietenilor sau facut facut public pentru un numar cat mai mare de ascultatori este de forma http://IP-ulTAU:8000/listen.pls , nicidecum http://127.0.0.1:8000/listen.pls pentru ca acesta ii merge doar celui care tine radioul .

Pentru cei care doresc si un tutorial video gasiti mai jos informatiile necesare.

Multumim celor de la radio Njoy pentru aceste tutoriale!

Trimite linkul prietenilor: bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark